måndag 1 januari 2018

Lättare utan saker

IMG_0598

Under året som gick gav jag mig tid att tänka ordentligt på saker. Jag har skrivit en del innan om att jag tror på att minska sin konsumtion och försöker jämt förenkla livet på olika sätt för att må så bra som möjligt. Insikten om hur viktigt det är med reduktion blev tydligare för mig. Både genom att jag gjorde egna förändringar men också för att jag läste på och tog del av andras erfarenheter. Det är jag glad för, tror det kommer att ligga till grund för mycket i mitt liv framöver.

Förut skrev jag om hur jag tänker på minskad konsumtion som en kombination av att skona miljö och andra människor men också det egna psyket (här och här). För att fortsätta i detta spår tänkte jag inför 2017 att jag skulle trappa ned på min klädkonsumtion och bestämde mig för att så långt det var möjligt köpa skor och kläder på second hand. Strumpbyxor och underkläder osv undantaget. Jag tror inte på att ha förbud därför tänkte jag på det mer som en strävan snarare än ett förbud. Det är synd att se ett försök till att leva ett mer hållbart liv som ett straff tycker jag. Bättre att se det som en önskan man gärna vill uppfylla.

Och nu såhär precis på andra sidan gränsen av det nya året tycker jag att det gick bra! Jag köpte tre nyproducerade saker under året; ett par verkstadstofflor, en keps och en bikini. Det var saker som jag haft svårt att hitta begagnat, som jag hade specifika krav på. Annars köpte jag alla mina kläder och skor på second hand. Men generellt, och speciellt under andra halvan av året, var jag heller inte så pepp på att köpa grejer alls? Jag hade inget direkt sug efter det. Jag tror att det är en vana som vilken som helst, att handla. Vi är enklare än vi tror, vi vänjer oss vid hur saker ska vara men vi vänjer också av oss ganska lätt om vi ställer in oss på det. Efter ett tag slutar den där impulsen dyka upp. Det är lätt att se på avståndstagandet och protesten som en uppoffring. Att man offrar sig och missar något. För mig har det blivit en lättnad; att känna att jag inte behöver vara med i köpandet mer än jag själv bestämmer mig för.

Jag tycker att det är viktigt att prata mer om det positiva med att avstå! Det man kan få plats med om man väljer att ställa sig lite vid sidan. En konkret sak är pengarna som sparas. Det är inte att underskatta. Tid är pengar är frihet och så. Att tänka på, planera för, jämföra, köpa och ta hand om saker man köper tar också mycket tid och energi utan att man ibland ens fattar det själv. Det är en sak jag faktiskt märkt av ganska tydligt! Det har tagit av min energi att tänka på saker som ska köpas, eller som jag känt krav på att jag borde köpa. Jag vill liksom inte konstant tänka på nästa grej.

Att minska har också gjort mig lugnare. Dels för att det är skönt att inte gå i butiker (som kan vara en utmattande upplevelse ibland) men också för att jag inte längre jämför mig på samma sätt med andra människor; det slutar bli intressant när man bestämmer sig för att inte vilja konsumera för att framstå på ett visst sätt eller för att försöka skapa ett materiellt perfekt liv. Det är ganska bra att se sig själv med den hårda blicken (för mig iallafall); man lär sig skita i vad alla andra köper. Jag är liksom mindre distraherad av *saker* nu. Mindre nostalgisk med och mentalt upptagen av prylar på ett sätt som jag trivs med. Jag har blivit bättre på att se vad jag har hemma och att vara uppmärksam på det jag använder. Att handla mindre får en liksom att värdesätta det som finns hemma igen; använda upp och återupptäcka. Man kan minnas varför man köpte saker och vad man gillade med dem och kan hitta tillbaka till dem.

Så blev det när jag städade i garderoben i somras, som en inventering. När jag tog ut allt och organiserade om fick jag syn på lite saker som jag ville använda igen. Såg nya möjliga kombinationer av kläder och plagg som jag hade glömt bort men ändå gillade. Nästa år vill jag fortsätta på det spåret; börja använda kläder på nya sätt. Nytt omlopp i garderoben! Men tänker att jag vill fortsätta köpa second hand, om jag ska köpa fler kläder. För jag tycker också att det är viktigt att köpa fina saker som man älskar; saker som ger genuin långvarig glädje ska man inte förbjuda sig. Jag tänker att bra val inte är rakt av rätt eller fel. Utan om att hitta sätt att välja där man mår bra i sig själv utan att tillfoga skada i omvärlden. Hoppas på fler nyanserade samtal om det under året, både i smått och stort.

Jag hittade också detta inlägg på Emma Elwins blogg. Läser ofta det hon skriver, hon är inspirerande och modig som jobbar för hållbarhet i modebranschen där motvinden är plågsamt stark. Det är peppande att se hennes arbete för jag har alltid älskat stil och kläder med det har skurit sig med min klimatångest. Som hon skriver i inlägget kan det vara läskigt att förändra sig, men det kommer något fint tillbaka. För mig har det varit mäktigt att inse hur stor förändringspotential som kan finnas i en. Jag tycker vi ska tillåta oss själva att commita till saker vi tror på och som känns viktiga och försöka leva efter det. Ska ta det med mig in i det nya året.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar