torsdag 13 april 2017

Vegansk prinsesstårta

bild 4

Här kommer ett nyttigt inlägg om tårta med ett recept som ni kan använda er av i påsk eller vid annat tillfälle. Inte så mycket mer med det! Detta är alltså mitt halvt om halvt hemmasnickrade recept på vegansk prinsesstårta som jag gjorde för första gången på min födelsedag för ca en vecka sedan. Har stor tilltro till det så jag hoppas någon annan också vågar ha det. Men jag tänker också att det är tårta så det kan ju knappast bli äckligt.

Receptet startar!

Till tårtbottnen:

(Jag utgick från ett recept från Gröna skafferiet på en god äppelkaka jag hade bakat förut)

3 dl vetemjöl

0.5 dl psylliumhusk

1.5 dl socker

3 tsk bakpulver

2 krm salt

1 tsk vaniljsocker

2 dl havremjölk

0.75 dl rapsolja eller neutral olja typ solros ( eller 75 g smält veganskt margarin)

Blanda de torra ingredienserna i en skål och rör sedan i havremjölk och olja. Ta en rund form (gärna lite mindre diameter, så att kakan inte blir för stor och tunn) och smörj och ta på ströbröd. Häll i smeten och grädda ca 30 min på 200 grader.

Till vaniljkräm:

1 dl vatten

1 dl havremjölk

1 dl sojagrädde

2 msk socker

2 tsk vaniljsocker

3 msk majsstärkelse

2 msk margarin

Blanda allt utom margarinet i en kastrull. Koka upp och vispa samtidigt tills krämen tjocknar. Ta bort från värmen och rör i margarinet.

OBS!!! Låt kakan och vaniljkrämen svalna och bli helt kalla innan du monterar ihop!!

Skär kakan i tre lika tjocka lager. Bred på typ 1.5 dl sylt på det understa. Lägg på ett lager och bred vaniljsåsen på det. Lägg sen på sista lagret på toppen. Vispa 3 dl sojagrädde och ta på det överst och sedan på sidorna runt hela tårtan.

Överst ska det vara marsipan såklart. Det går att köpa ett färdigt marsipanlock eller färga sin egen marsipan med lite karamellfärg. Då är det bra att knåda in lite florsocker. Låt marsipanen vila i kylen efter att du färgat den så blir den lättare att kavla. Kavla ut en stor rundel och lägg den över tårtan, släta ut så gott det går så att den täcker hela och skär bort överflödet. Kan vara bra att ha ett par extra händer till hjälp. Och sen är inte det viktigaste att det blir snyggt, det vet vi ju alla.

Sen bara att go bananas med massa dekoration. Tänk påsk! Jag ska göra min gul med harar på för jag ska göra en imorn. Lycka till kids!! Visa gärna på Instagram om ni bakar. Glad påsk på er och hoppas ni alla får några fina dagar med mycket vila och annat trevligt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar