fredag 21 april 2017

Smycken ur garderoben

bild (1)

Under påsken jobbade jag, som varje år, på Tjörnedala konsthall för föreningen ÖSKG (Östra skånes konstnärsgrupp) som startade upp och fortfarande driver den ursprungliga konstrundan. I år var det till och med gång nummer 50 i ordningen. Inte för mig dock hehe men ja jag insåg att jag varit där ganska länge ändå, 15 år plus. Jag började jobba där i högstadiet. Hur som! Jag packade ned lite smycken i min väska för att ha att variera mellan. Jag insåg då att jag landat i någon slags enhetlig stil som jag trivs i: Silvrigt med enkla former. Det är verkligen en stil som har sållats fram för mig; det är smycken som jag samlat på mig i olika sammanhang och vid olika ålder. Ingenting som jag bestämt speciellt medvetet. Förteckning över denna korp-samling:

  1. Senaste tillskottet. Ett par örhängen med go form, lite som löv, som jag köpte på Emmaus förra veckan för ynka 20 kr!!

  2. Kvinnotecknet tolkat av en av mina toppfavoriter bland smeder: Ebba Huberyc (medlem i ÖSKG, finns på instagram @silvergardenrorum, samt irl i Rörum). Det fick jag i present, någon gång tidiga tjugo.

  3. Simrisringen! En armring gjord efter en förlaga från medeltiden (tror jag) som hittades vid en utgrävning i Simris utanför Simrishamn. Present från farmor och farfar när jag konfirmerade mig. Har den på mig nästan varje dag.

  4. Mina coola öronringar som jag hade i typ åk 7. De fick vila några år innan jag respekterade dem tillräckligt mycket för att börja använda dem igen. Nu har jag dem ganska ofta.

  5. Ännu ett halsband signerat Ebba Huberyc. Enkelt men tar sin plats! Passar dessutom till nästan allt. Köpte det för några år sedan när jag besökte henne på konstrundan (support your local artist ok <3).

  6. Örhängen från &OtherStories. Allround! Fick dem i present av min syster Sanna för något år sedan. Känner mig alltid fin i dem, de är mina vardagsörhängen.


Så kan en liten samling se ut! Som sagt är jag en stor förespråkare för att skynda långsamt när det kommer till ens stil. Det är ok. Och en måste inte ha nytt hela tiden (vem ser liksom ens det?) och även klenoderna från högstadiet kan få blomma igen. En annan grej som jag förespråkar är smyckesvård!! Det är så pass lätt att göra rent sina silversmycken på detta husmoderliga vis:

Ta en djup tallrik och täck botten med aluminiumfolie. Lägg i smutsiga smycken och strö över bakpulver så att det täcker med ett tunt lager. Koka upp vatten och häll över smyckena, men akta för det kan fräsa ganska ordentligt. Låt stå en stund tills smutsen lösts upp i vattnet. Skölj sedan av smyckena. Putsa lite med en handduk. Som nya!

En bra grej att ge sig på är att inventera sina smyckesgömmor. När dagarna går snabbt är det lätt att fastna i samma repertoar av smycken och glömma bort allt annat fint som kan finnas där. Det är synd och onödigt om de glöms bort och man bara köper nya. Ska nog ge mig på det inför sommaren; ta fram, rengöra och försöka börja använda mitt gamla på nytt (både smycken, kläder och skor). Mer om det senare!

En sista sak: Konstrundan på Österlen har öppet även denna helg kl 10-18, både på konsthallen och i ateljéerna. Om någon är sugen på en tur i det hyfsat ovåriga vädret.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar