tisdag 7 mars 2017

Varför jag gillar Oatly

bild

På senaste har jag varit sugen på att testa att göra min egen havredryck. Men jag har haft lite svårt att komma till skott med att köpa en silduk så tills vidare köper jag färdig havredryck helt enkelt. Det är en av de basvaror som går mest hos oss. Vi köper oftast från Oatly som jag gillar så himla mycket!! Det var det jag tänkte skriva lite om. De använder svensk och mestadels ekologisk havre i produkterna som dessutom har bra priser. Alla dessa grejer är ju viktiga när det handlar om som äts varje dag. Alltså att det är miljövänligt och inte kostar skjortan (att veganmat är dyrt är en myt jag gärna vill avliva för det är ju inte sant).

Deras produkter är goda och går att använda till mycket. Jag köper som sagt havredrycken som jag mest har till gröten på morgonen och till min O'boy <3 Emellanåt köper jag också hem havregurten till frukost, den är också god. Annars gillar jag deras Imat, går att använda ungefär som matlagningsgrädde och finns i 2 dl eller 1-litersförpackning, Imat fraîche och På mackan, ett slags syrligtfärskostliknande pålägg. De gör också god chokladdryck, glass och vaniljsås.

Förutom att Oatly gör bra mat så gillar jag också att de tydligt framhåller att deras produkter är ett mer hållbart alternativ än mejeriprodukter även om det kanske sticker lite i ögonen på en del typ mjölkindustrin. Det de producerar är inte en sämre version av "de riktiga mejeriprodukterna". Det är något annat. Jag har i ärlighetens namn inte saknat mejeriprodukter det senaste året. Veganmyt nummer 2 som heller inte stämmer: Att en jämt skulle gå runt och längta efter mjölk och ost. Jag skulle uppmuntra alla att testa havrebaserat istället. Det är ju inte förbjudet för dem som inte vill kalla sig veganer eller äter veganskt i övrigt. Det är en liten förändring som kan göra skillnad på sikt om många gör det!

För den som vill läsa mer om Oatly så har de en jättebra hemsida! De är transparenta; det går att läsa om alla produkter, vad de innehåller och var de kommer ifrån. Det står också beskrivet deras agenda och vad de strävar efter att vara för företag. Jag tycker om att de har lite ambition och idealism i sig (och inte bara vill kränga grejer till varje pris) och en öppenhet gentemot sina kunder. Det inger förtroende! Fett bra med ett enda tecken på att utvecklingen ändå går lite åt rätt håll.

Här är alltså hemsidan: http://www.oatly.com/. På Instagram heter de @oatlyab och här finns en länk till när podden Saduvegan? intervjuar företaget.

1 kommentar:

  1. Lisa, jag gillar också Oatly! Tack och lov att det finns ett företag som dem. Men så läste jag det här (på en intressant blogg, kolla in, inte alltid jag håller med men det är ofta vinklar som vanligtvis inte tas upp) och tänkte att det är bra att försöka tänka en gång till. http://tradgardenjorden.blogspot.se/2017/01/vem-tjanar-pa-proteinskiftet.html

    Menar det verkligen inte som kritik, mer som att det är bra med olika sätt att se på saker. Oatly tjänar nog en hel del på att vara väldigt duktiga med sin moral i PR och så. Tycker egentligen inte att det är för dyrt heller, utan rimligt och att mat borde vara dyrare i allmänhet. Vad tänker du?

    SvaraRadera