fredag 3 mars 2017

Dinkelfrallorna pt 2

IMG_5673Referensbild för form! (Ojästa frallor)
bildFärdigbakad fralla! Jag tycker den ser lite tappad ut men alltså mjölräderna av vridningen blev ganska snygga.
Här kommer receptet på dinkelfrallorna som jag bakade för ett tag sedan! Jag testade att baka dem en gång till och slipade lite på receptet. Att baka bröd verkar ofta så himla petnoga när man läser recept men jag tänker på det mer som en levande process. Jag tycker att man ska känna efter, hålla koll på degen, inte vara så ängslig med temperaturer och mått utan gå på sin feeling. Om man tycker sig sakna feeling så är det ännu viktigare att experimentera för det leder till nya erfarenheter. Så när ni läser mina recept så tänk att de inte är skrivna i sten okej? Tänk på det som handledning.

Notering! Första gången jag bakade hade jag bara siktat ljust dinkelmjöl och det gick lika bra. Ta då totalt 5-6 dl av det istället. En notering till! Om ni inte fattar hur jag gjorde formen så strunta i det och gör er egen istället :))

Dinkelfrallor, 8 st

0,25 paket jäst (12,5 g m a o)

2,5 dl vatten. Jag tar alltid kallt från kranen.

1,5 tsk salt

1 tsk råsocker

0,5 dl solrosfrön

0,5 dl krossad råg, havre eller vete (jag använde 4-kornskross från Saltå Kvarn)

3 dl  fullkornsdinkelmjöl

2,5 dl vetemjöl

Börja med att skålla krossad råg: lägg kross i en skål, koka upp vatten och häll över. Låt det dra en liten stund och häll sedan av vattnet i en sil. Spola med lite kallt vatten och låt det rinna av.

Lös upp jäst med vatten och ha i resten av grejerna inklusive den skållade rågkrossen. Arbeta ihop till en jämn och bra deg som inte klibbar fast för mycket i kanterna. Men du behöver liksom inte knåda så det blir jobbigt, lagom räcker.

Jäs degen i ca 1,5 timme. Beror lite på ditt kök och dess temperatur mm men det är ungefär dubbla storleken som degen ska få. När det jäst klart så tippa ut degen på ett mjölat bakbord. Få ihop den lite och dra ut till en  rektangel som du sedan viker dubbel så att den blir långsmal (alltså vik den ena långsidan mot den andra långsidan). Dela den sedan med en skarp kniv i åtta lika stora delar. Rulla dem lite i mjöl och snurra varje del runt sig själv eller hur jag ska förklara. Som på bilden alltså.

Jäs bullarna i ca 15-20 min (eller vad du tror blir bra) och stoppa sen in dem i ugnen på 225 grader 15-20 min.

Skicka gärna en bild eller glad kommentar om ni bakar!! :))

1 kommentar: