onsdag 18 januari 2017

Titta in i vårt skafferi

[caption id="attachment_711" align="alignnone" width="1024"]IMG_5532 Hylla- Arvids hemmabygge. Fisktallrik och diverse burkar från loppis. Plantan är en passionsfrukt![/caption]

Här är ett utsnitt av mitt skafferi! Jag tror på bra skafferier. Om det finns en bas att utgå ifrån hemma så tycker jag att det blir roligare att laga mat och dessutom tänker jag att jag sparar en del pengar. Istället för att leta upp recept och köpa allt som står i det så utgår jag från något som finns hemma och kompletterar det med lite ingredienser. Allt som oftast går det dessutom att laga ihop något av det som finns. Om promenaden bort till affären känns för övermäktig då då. Gillar också tanken på att kunna klara sig hemma om någon kris skulle inträffa? Hur som. Det är alltid skönt att ha en uppsättning torrvaror som förenklar vardagen för en!

Det har blivit ännu tydligare för mig hur bra skafferit är sedan jag gick över till vegansk mat; baljväxter, frön och spannmål är en stor del av kosten och det är ju torrt och passar att ha hemma. Har lagt märke till att jag fastnat för en del råvaror som jag tycker är mångsidigt användbara och som är bra mat till bra pris. De blir sällan hyllvärmare hos mig. Tänkte delge er dessa favoriter så here you go:

Havregryn- så bra!! Går ofta att hitta svenskodlade ekologiska till bra pris. En stomme i min mat. Mättande och nyttiga. Till gröt, bröd, müsli, natt-oats, biffar, råbollar och smulpaj.

Solrosfrön- allsidigt frö som är gott att göra smör på, ha i pesto, veggobullar eller råbollar. Eller rosta dem bara lite och ha i en skål så kan du pimpa all din mat med dem. Otippat: blötlagda fungerar de som fyllning till kanelbullar.

Chiafrön- har börjat bli vän med dessa hajpade små frön som ger bra konsistens åt grejer. De binder ihop deg när man bakar eller gör natt-oatsen tjocka!

Psylliumhusk- små krossade loppfrön som liksom blir gelé i kontakt med vatten. Så bra? Använder det när jag bakar mjuka kakor och också som beståndsdel i cashewmozzarella.

Cashewnötter- en favoritnöt! Många användningsområden: i gröt, råbollar, mozzarella eller mixat som nötsmör. Goda att rosta och ha på pasta-, ris- och nudelrätter tycker jag.

Kokos- har alltid kokos på min morgongröt. Generellt använder jag det till att pigga upp mellanmål och frukost med. Bara att rosta och ha på glass, chokladmousse, smoothie eller havreghurt.

Kakao- använder det när jag gör natt-oats, raw chokladpudding eller i bakning.

 

Russin- ja det är ju bra till allt men jag använder dem mest i gröt och bröd. Helst ska de vara små, ekologiska och mjuka som Saltå Kvarns eller Kung Markattas sultanrussin.

Dadlar- bra som bas i raw food-kakor (även om jag sällan gör det) eller i råboll. Går också att ta i om man gjort en kryddig gryta eller så som behöver bli lite mildare.

 

Röda linser- bra till biffar, röror eller soppor eftersom de blir ganska mosiga när de kokas.

Gröna linser- håller ihop lite mer. Jag brukar ha dem i soppa eller gryta.

Belugalinser- bästa linsen till sallad! De håller ihop bra.

 

Spaghetti- jag gör pasta oftast när jag behöver laga något snabbt så därför vill jag alltid ha det hemma.

Basmatiris- Bra att ha till gryta eller soppa om de inte är så matiga. Också bra stomme i maten nu i vintertid; går att koka tillsammans med linser, kryddor och grönsaker till en allt-i-ett-maträtt.

Hel dinkel- ett av mina nyare favoritkorn! Tar lite tid att koka men sen kan man ha en bytta i kylen och ha till grytor, sallader eller i biffar.

 

Vetemjöl- allsidigt till bakning och matlagning.

Sojamjöl- jag har det till veganska pannkakor, i gnocchideg och ibland när jag bakar.

Majsmjöl- håller ihop smuliga biffar på ett bra sätt.

Kikärtsmjöl- ny favorit (tack vare Özen Allfrukt). Jag brukar göra bhaji (indiska biffar) på det.

 

O'boy- Sista punkten, men viktig!! Godast är det att blanda den med Alpros mandelmjölk (den som är sötad med lite rostad ton i smaken).

Så detta var mina bästa torrvaror. Tänkte att jag skulle göra ett inlägg om mina favoritkryddor och tips på smaksättning. Ni får vänta lite på det. Tills dess tycker jag att alla ska försöka glömma att det är kall januari och stanna hemma och boa in sig. Pyssla fint i sitt skafferi exempelvis.

2 kommentarer:

  1. Men tack snälla, vilken bra lista. Jag vill gärna veta hur man gör de där indiska bollarna:-)
    Vilket härligt skafferi och hemma bygge
    Kram

    SvaraRadera
  2. Bra idé till inlägg också väldigt kul att höra vad du lagar för mat! Hoppas du kan komma och hänga i Köpenhamn snart ; )

    SvaraRadera