lördag 31 december 2016

Veganuary-pepp eller min vecka på @studentkak

För ett par veckor sedan gäst-instagrammade jag för kontot Studentkäk. Det är ett konto inriktat på studentmat som är miljövänlig samt snällt mot djur och plånbok. Alltså vegansk! Varje vecka instagrammar en ny student och vegan. Här hittar ni kontot!

Jag tyckte att det var en rolig utmaning och ett bra sätt att få sprida inspiration så jag nappade! Dessutom så himla kul att få dela grejer till just en vegankrets; alltid så trevlig och bjussig stämning i dessa forum (vegangrupper på FB, HappyCow etc.). Det är fint! Här kommer valda delar av min vecka med lite recept och länkar till recept jag skrivit ut innan. Superbra om någon vill starta året med en vegansk månad sk Veganuary! Det mesta här är väldigt enkel och opretto mat så det funkar bra att komma igång med.

img_5326 img_5339
Middag! Såhär års är det skönt att få i sig mättande varm mat tycker jag. Även mat som känns lagad kan ju gå ganska fort! Att ha saker hemma är min bästa strategi för att äta bra även i veckorna när det känns stressigt eller jag är trött och inte pallar med affären. Ha lite rotfrukter, linser och krossad tomat hemma i köket så går det alltid att lösa middagen. Bygg ett skafferi! Älskar skafferier och torrvaror. Frysen är också en bra resurs värd att utnyttja: frysta ärtor och bondbönor. Kokta kikärtor i portionspåsar eller sojakorv. Bra att skapa sig en liten buffert.
Till vänster: Pasta med ärtpesto. Koka en portion spaghetti. Mixa 1 dl frysta gröna ärtor (som fått tina) och krydda dem med lite olivolja, citronsaft, örtkryddor, salt och peppar. Vänd ner i pastan och servera sedan med spenat eller rucola samt rostade frön. -En variant på denna rätt är att byta ut ärtorna mot en mogen avocado.

Till höger: Hasselbackspotatis. Skala potatisar, skär tunna skivor (men så att de fortfarande håller ihop) och lägg i en smord ugnsform. Ta på kokosolja, sesamfrön och flingsalt. Ugnsbaka ca 40 min på 200 grader, lite beroende på potatisens storlek. Funkar till allt!!

img_5447img_4843
Till vänster: Korvstroganof gjord på sojakorv och med havregrädde (mycket lök och vitlök i dessutom). Ris och rostad grönkål. Enkel vardagsmat men ändå bland det godaste jag vet. Återkommer när jag satt ett bra recept så ska ni få det, lovar!
Till höger: Life-saver-linsgryta! Receptet har ni här.

img_5375 img_5423
Till vänster: Sallad på ugnsrostad potatis, grönkål, rödlök, granatäpplekärnor och tahini. Sojakorv till det. Vintrig mysig mat som jag improviserade ihop till kvällsmat en dag. Är överlag fan av ljumma sallader; något ungsrostad, lite rå lök, en syrlig frukt och något slags grönt blad i säsong. Och tahini då <3
Till höger: Sötpotatis i ugn. Tar nog max en halvtimma att göra. Alltså hurra! Med avocadodipp.

img_5430img_5409

Lite annat som jag åt under veckan, frukost och fika. Ibland en kvällsmacka.

Till vänster: Min dagliga gröt innan pendlingen om morgnarna. Havregrynsgröt med kardemumma, toppad med tahini, dadelsirap och syrligt äpple samt havremjölk och kokosflingor.

Till höger: Förkylningskur bestående av must värmd med kardemummakapslar och färsk ingefära. Alltså det är så gott!! Ha i ganska mycket kryddor. Fungerar som ett alternativ till glögg men är generellt bra vinterdricka tycker jag. När man vill ha något varmt men inte vill dricka te eller kaffe hela tiden.

img_5356 img_5358
Till vänster: Rödbetsröra till mackan. Mixa 2 kokta rödbetor med 1 dl torr-rostade valnötter. Lite salt, peppar och valfri krydda, kanske timjan eller kummin. Ett pålägg som är lite mättande. Supergott med vanlig gurka eller ättiksgurka på. Kan tänka mig att röran funkar fint som pesto också!

Till höger: Mina bästa lussekatter julen 2016. Alltså mandelmassa blev årets hit! Och den lilla gnuttan flingsalt, glöm inte den.

Det var den veckan och den maten. Det mesta åt jag från en Kosmos-tallrik på vår utdragsskiva vanliga vardagar i lilla Sevedsköket. Detta blir mitt sista inlägg för 2016. Känner nog som de flesta ungefär taco hej för detta året. Ska bli skönt att få börja på ett nytt. Mitt andra år på Stories of us! Ser fram emot att få dela med mig av mer mat, små lägenhetsprojekt, tankar och idéer till er. Gott nytt år alla stjärnor! Jag önskar er allt det bästa 2017, puss!!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar