lördag 17 december 2016

En rimlig jul

Jag har tänkt lite på jul. Tycker om jul, en mysig lite pirrig högtid. Tycker om att det finns en upptrappning från advent och sen framåt till julafton och den lugna känslan som kommer i mellandagarna efteråt. Men när julen kommer på tal i en diskussion brukar det oftast resultera i slutsatser om att vi borde strypa jultraditionerna för att minska stress, irritation och otillräcklighet. Det tycker jag är synd. För det är ju inte julen i sig utan mer tanken på perfektion och att det ska vara så himla mycket av allt som jag tror stressar. Det är stora kalas, mycket presenter, alla sorters mat och planer långt i förväg. Plus turer till överfyllda butiker för att införskaffa allt som behövs. Julen ger dessutom frikort för att konsumera mycket och äta mycket kött, vilket jag tycker är deppigt. Och kanske moraliserar jag nu, men isåfall är det berättigat. Kanske finns det ett samband mellan överkonsumtionen, stressen och alla negativa känslor jag bara undrar??

För att själv njuta av allt det mysiga med jul försöker jag fokusera på det jag tycker är det absolut viktigaste som jag inte klarar mig utan. Har bestämt mig att allt pyssel och matlagning ska vara rogivande och roligt, så då hoppar jag allt som gör mig stressad. Jul ska inte innehålla krav för det finns så det räcker. Och inte heller konsumtionsångest och dåligt samvete.

Jag har ett par tips på hur det går att tänka för att minska sin miljöbelastning (och skona di små djuren) och därigenom hjälpa sig själv att inte ha så dåligt samvete:

På jul är det mycket mat av allt, framförallt kött. Det riskerar att mycket kastas plus alla negativa konsekvenser som köttkonsumtion ger. Man kan ha knytis, så behöver alla inte göra allt. Dessutom kan man satsa på en grön bas i julbordet typ alla goda kålsorter som finns i säsong, apelsin, äpple, granatäpple, rödbetor och brysselkål. Ugnsbaka, baka paj, göra röror och sallader osv. Om alla äter mer av det så blir det automatiskt mindre kött! Dessutom är det ganska billiga råvaror som då kan köpas ekologiskt. Win! En bra sak med att vara vegan/vegetarian i sin bekantskapskrets eller släkt är att det måste tänkas om kring julbordet. Ofta får man ju fixa lite eget, som då också alla andra kan äta av. Det är bra, så går det att visa att det inte alltid måste vara samma år efter år.

När det kommer till att köpa klappar försöker jag göra en plan på ungefär vad jag ska ge bort och sen köpa allt på en gång. Minimera mitt butiksstrosande och slippa stressen i sista minuten. I år hade jag en bra plan och det gick snabbt, så gött!! Gällande vad man ska köpa tänker jag: köp en sak som är dyrare än flera mindre. Extra bra om jag kan hitta något som går till välgörande ändamål, är begagnat, hantverkat, ekologiskt eller går att äta. Saker som verkligen kommer till nytta och inte blir liggande. En kul grej är att ge bort typ utemiddag eller bio, så blir det som en kul sak att se fram emot för både en själv och den man gav det till.

Så för att göra julen till ett äkta myshål i tillvaron i år så tänker jag att jag ska fokusera på att kolla på allt kul på tv, läsa böcker, gå på promenad och träffa nära å kära. Baka och laga mat; testa lite nya veganska recept. En bra sak med veggo-omställning är att man får tänka om kring vad som egentligen är julmat; vilka kryddor, råvaror och rätter som verkligen är julens kärna. Det är kul. För mig har det blivit ett bra sätt skaka om julen lite. Samt insikten om att man inte måste handla så himla himla mycket. Det ska inte sluta vara kul med jul, då är det något som är fel. I år är jag faktiskt extra pepp på paketinslagningen. Tänker gammaldagsa papper, band och växter. Har letat fantasifulla personliga inslagningar att inspireras av på Pinterest. Älskar det, ska ha det som veckans projekt.

Ok det var mina tankar om jul. Om någon sitter inne på ett annat bra förhållningssätt så dela gärna. Ta hand om er, ok puss!

2992bbda02f5acdd25a5fc45aabc054e

ab1b69edd4e13a40f99b58d61a216fe0

f8f76578c9eb6376f4632502b1019f31

1 kommentar:

  1. Vilka härliga & kloka tankar du har runt jul,maten & konsumtionen fina Lisa. Tack för att du delar med dig. Hoppas så att vi snart kan ses.-Stor Kram

    SvaraRadera