måndag 3 oktober 2016

Sensommar i Berlin

img_4993 img_4985

Precis när Malmö-sommaren gick över i höst för ett par veckor sedan åkte vi (Arvid och jag alltså) till Berlin. Så vi fick lite extra av sensommarvädret! Vi åkte buss dit och hade bokat rum i en lägenhet via Airbnb. Fin gammal lägenhet med mycket feeling i Neukölln. Den var väldigt trivsamt och personligt inredd utan att vara påträngande; man fick liksom plats själv. Vårt värdpar samt den inneboende tjejen var gulliga och hjälpsamma. Vi var glada och trivdes. Älskar Airbnb, världens bästa sak!!

img_4945 img_4958

Vi gick på ett par museum. Bilderna är från The Werkbundarchiv-Museum der Dinge (tingens museum) där industridesign och hantverk från 1900-talet var uppradade i tidsordning, komponerade i grupper efter tema och material. Allt i fina träskåp med glasruta. Ett skoj och informellt sätt att ordna en utställning tyckte jag. Det fanns dessutom ett exemplar av Frankfurtköket, ett modellkök från 1920-talet, rationellt optimerat a la den tidens funktionella ideal. Det var perfect photo light, se bild till höger. Sen var vi också på DDR-museet vid Spree (mitt emot katedralen) vilket också var roligt eftersom DDR-tiden är ett av mina större mindre intressen. Där har de byggt ett typiskt östtyskt hem i skala 1:1 och det finns massor av föremål. Så bra med museum om historia där människors vardag är i fokus.

img_4975 img_4972

När det behövs lite vila från intryck och människor är Natur-Park Schöneberg Südgelände en bra plats. Bara att ta S-bahn till Priesterweig och hoppa av så går det att gå direkt ut i parken. Det är en park som kommit till i ett övergivet spårområde, där vegetationen fått växa lite fritt och rälsen finns kvar. Det är höga naturvärden, mycket djur! Fåglar, grodor och får t ex. Vi var där sent en eftermiddag när det var lugnt och tyst och långa skuggor. Åt lite Oreos, läste bok och promenerade.

img_4941 img_4924

Det bästa på resor tycker jag är att promenera mycket. Vi gick runt mest i Kreuzberg, Neukölln och Freidrichain. Vi hittade till denna lilla pärla till communitygarden, Prinzessinnegarten. Fick så mycket livspepp?? Det fanns självplock av grönsaker, miniplantskola, bar, fikaställe, en liten scen och uteservering i en dunge av tunna Robinior. Plus att de höll på att bygga en vedugn när vi var där. Det var en riktigt go plats så fick lite hopp om livet.

img_5018 img_5012

Vi tittade in om ett litet galleri: Urban Spree i Fredrichain. Det var ett helt gammalt industriområde som var omgjort och där samsades barer, små konstgallerier- och butiker, möbelförsäljare och matställen. Typiskt modern-day Berlin, så som man tänker att Berlin är. Nya unga grejer i gamla hus.

img_4917 img_5004

En annan typiskt bra grej är att köpa en öl, sätta sig på en bänk på gatan och titta på folk. Det är som preppat för häng med bra sittplatser överallt. Finns ju också bra veganmat i denna stad; känner sig väldigt ohandikappad som vegan. Restauranger och fik som bara har veganskt finns det gott om, men även andra ställen erbjuder nästan alltid ett alternativ eller kan fixa något. Jag hade gjort lite HappyCow-research innan, vilket var bra för då missade vi ju inte det bästa. Här kommer en liten lista över oförglömlig mat (eller ja nästan) från denna resa.

Let it be : Ställe som hade crêpes, burgare och bar. Tänkte äta crêpes men när vi kom dit blev jag mer pepp på deras burgare. Så jag testade Thom Yorke-burgare; på grönsaker, med hummus samt rödbets- och rödkålsketchup. Veteöl. Gott!

Charlie's Vegan Food and Coffee: Käkade frukost där amarantmüsli med bär och sylt samt mandelmjölk. Och en cappu. Mysigt ställe, överraskningsgott; alltså så gott som det inte gick att föreställa sig. Se bild till vänster.

La Stella Nera: Kooperativt driven veganrestaurang i Neukölln. Hade en skojig ovanlig italiensk meny med sallader, pizza och pasta. Jag åt deras hemmagjorda pasta med rökt tofu, havregrädde och gurkmeja. Det var schysst pris, rolig öl och vänlig personal. Och sympatiskt sätt att driva restaurang alltså kooperativt.

Brammibal's Donuts: Veganska donuts och bagels. Härligt ställe pga personal, inredning och dounts!!

Veganz: Gick såklart till denna veganska mataffär som bl a ligger i Freidrichain. Förutom matbutik finns i anslutning en vegansk skoaffär och en kafeteria med så pass bra utbud. Köpte med oss mat och jag åt en burgare på svarta bönor med sötpotatis och veg-ost. Och drack Fritz-Kola melon! <3 Vi åt vid kanalen, se extremt tydlig bild t h.

Åt också min godaste falafel någonsin!! Den kostade 1 euro och jag vet inte vad men tror det var tahinisåsen som gjord det. Det var i en liten oansenlig kiosk: Libanon falafel vid nedgången till Boddinstrasse U-bahn.

Så stolt över mig själv att jag samlade kraft att skriva denna lilla reseresume/tipslista. Hoppas att någon får nytta av den. Summa kardemumma så var det en härlig resa, kände mig inspirerad och peppad. Jag gillar ju Tyskland och speciellt Berlin; rörlig stad med många bra små ställen och roliga saker att göra. Vill dit snart igen. Gillar att resa till ställen och märka att man känner sig hemma.

Om ni undrar något så fråga och om ni har restips så lämna, då blir jag glad.

1 kommentar:

  1. Jättefint och väldigt informativt inlägg... blir sugen på att besöka både Berlin och Ven så snart som möjligt!

    SvaraRadera