onsdag 14 september 2016

Utflyktsdag: Ven

img_4815 img_4795

Så fint att det kom en riktig sensommarvecka! Malmö är ljuvligt för tillfället. Det är som att dessa dagarna är en bonus, extra lyxigt. En grej som är nice att göra när det är såhär fint är att åka till Ven. Det är en riktig bra-för-själen-utflykt. Enkelt att ta sig dit (om en bor i Skåne) och kostar inte så mycket. Jag och Arvid var där i slutet av augusti; tog tåg till Landskrona och sedan färjan över till Ven. Den totala restiden var ungefär 1.5 timme och det gick att köpa hela biljetten via Skånetrafiken, även till båten. Framme på Ven var det bara en kort prommis till cykeluthyrningen där vi hyrde cykel över dagen.

Så vi cyklade runt i princip hela ön på våra gula hojar. Blåsigt och lite backigt med vidunderlig utsikt och gulliga små hus. Ville köpa ett  slitet och renovera det. Är ju de eftersatta husens potentiella adoptivmamma. Förutom fina hus fanns det också så mycket gulliga djur? (se bilder) Såg hästar, alpackor, hundar och höns, lite katter.

Vi gjorde små stopp utmed vägen; badade, läste bok, åt Oreos. Tips är att ha med sig fika, typiskt bra grej. Ungefär mitt på ön hittade vi mysiga Hvens Durum! Ett litet bageri med kvarn där de malde sitt eget durummjöl. Jag köpte en påse grovmalt durumvetemjöl att baka bröd på. Alltså gården var adorable, ville bo där. Handlade genom dörrluckan i bagerilängan där de också hade sin kvarn. Älskar sådana hemmasnickrade ställen; människor som har småskaliga företag på sitt eget sätt. Bilden till höger är tagen på deras innergård; tung varm hund som vilade sig i skuggan under trädet.

Det var verkligen en bra dag på alla sätt; kändes som att åka på semester minus massa tråkig restid. Efteråt var jag helt trött av sol och cykling, på ett bra sätt. Skönt att åka till en ö; det är alltid en speciell känsla. Gillar att saker är begränsade på något vis. Kändes också som att åka till förr i tiden. Arvid konstaterade att det inte hade hänt så mycket sedan han var där senast, när han var typ 12 år. Jag gillar det för det händer inte så ofta att jag känner så. Väldigt gullig ö. En annan gullig sak var att vi såg Maj Sjöwall när hon körde i sin lilla golfbil. Tycker om henne! Lyssna på hennes Sommar i P1 och se dokun om henne och Per Wahlöö på svt. Och åk till Ven, det är bra.

PUSS!

 

1 kommentar: