fredag 19 augusti 2016

Baka paj

IMG_4768 IMG_4771

Jag har bakat en del paj på sistone. Det är en av mina favorit fika-grejer och dessutom ett bra sätt att ta tillvara på frukt eller bär som man kanske inte har användning för till så mycket annat. Typ några kantstötta äpplen längst in i hörnet av kylskåpet. Förra veckan hängde jag med farmor och farfar och plockade flera liter blåbär. Lyxigt att ha i frysen, sånt himla *superbär*. Gott och nyttigt.

Använde en del av blåbären till en paj. Jag har provat mig fram med egna hitte-på-recept; varierat med olika bär, kryddor, mjölsorter och oljor. Den här gången blev det riktigt bra, kanske bästa hittills! Så nu får ni mitt purfärska veganska recept på kokos- och blåbärspaj:

2 dl vetemjöl

1 dl kokos

3/4 dl råsocker

2 tsk vaniljsocker

1 nypa flingsalt

ca 1 dl kokosolja

7-8 dl blåbär, blandade med lite potatismjöl, råsocker och mortlad kardemumma.

Blanda ihop alla torra ingredienser och rör ned kokosoljan. Fyll en form med bär, lägg på smuldegen och tryck till lite. Ta på lite extra flingsalt! Grädda i 20-30 min på 200 grader.

När det gäller vaniljsås så har jag testat lite olika från det som finns på Ica. Bäst gillar jag Alpros sojavaniljsås som är ganska tjock i konsistensen. Äter den helst kall men den går också att värma. Oatlys havrevaniljsås är också god. Den passade bra ihop med en krusbärspaj som jag gjorde för ett tag sen. Lite havresmak som går igenom. Ett annat alternativ är att vispa sojagrädde och ta i lite vaniljsocker.

En annan liten notis till receptet är att jag brukar ha mycket bär i när jag gör paj. Man behöver alltså inte det. Men jag gillar det så. Att ta typ ganska liten form (använde en 1,5 l brödform) så att lagret med bär blir tjockare. Gillar när det blir 2/3 bär och 1/3 deg om man ser på pajen i genomskärning. Så tänker jag men om man gillar tunnare eller tjockare pajer så blir det ju liksom inte "fel" om man ändrar i receptet. Använd det men gör ändå som ni vill; typiskt bra approach att ha till recept generellt tycker jag.

Notis nr 2: skålarna på bilden är Bo Fajans, från loppis! Perfekta pajskålar. Skedarna är också loppade.

Ät paj ofta! Det är bra.

2 kommentarer:

  1. Åh vad gott, jag kanske snor receptet men gör om den till äppelpaj... Vi har ett äppelträd precis utanför dörren numera!

    SvaraRadera
  2. Lyxigt!! Det tycker jag du ska göra!

    SvaraRadera