torsdag 14 juli 2016

Halva juli och tre veganfikor

Min tid går fort och säkert alla andras också! Nu är det halva juli redan och mycket med jobb och liv. Det känns roligt (båda delar) men har ganska trötta fötter, trött röst och själ. Blir så efter jobbet; står och går och pratar med många människor. Men det är roligt och mysigt! Gillar att varva plugg med jobb; skönt att göra praktiska sysslor och att vara till nytta för andra snarare än att fokusera på sin egen prestation eller någon slags bedömning.

Senaste två veckorna har det inte varit mycket till blogg här men sen har jag ju å andra sidan mest jobbat plus löst mitt liv i höst (!!). Lyckades ta tag i portfolio och praktiksökande och fick hipp hurra inte bara en utan två platser! Så nu ska jag vara praktikant efter sommaren fram tills slutet av januari. Alltså hur blir det som det blir? Känner mig peppad och ser fram emot hösten och tänker att jag kommer lära mig sjukt mycket på kort tid. Testa vingarna lite och en annan vardag.

En annan grej med vardag: veganmaten. Ja det blir lite veganmat igen pga tänker mycket på det och det är kul. Det går faktiskt bra!! Har funderat lite och skramlat ihop lite olika tips. Tänkte först skriva ett inlägg med bra life-saver-recept men sen blev det så många så jag strukturerar upp dem i några kategorier. Kategori 1 är fika och den kommer här. Alltså mina tre bästa tips på veganfika från senaste tiden. Fika är nog min svaga punkt när det kommer till veganskt eftersom jag gillar det så mycket. Kakor, bullar, tårta är typ det enda som känns jobbigt att säga nej till. Så äter det fortfarande någon gång ibland, typ när jag blir bjuden eller det känns bra. Kanske växer ifrån det också. Det är på så sätt också en kul sak att utveckla: sin veganska bakning. Hemma har jag gjort flera goda grejer. Typ rödbetschokladkaka och veganska kanelbullar. Det finns ett nice recept på kanelbullar:

veganbulle!

IMG_4020

kommer från Pain de Martin. Har bakat dem flera gånger och de blir jättegoda. De är liksom inte en sämre kopia på vanliga bullar (som den mesta veganmat inte är wannabe-köttmat). De är goda för att vara kanelbullar punkt. Gör!! Solrosfyllningen är genial, tänker mig att cashewnöt skulle vara jättegott. Mandel också kanske. Vill för övrigt också ha en såndär trästav som man kan kavla bulldeg med, plus en bakkniv så att jag kan skära superskarpt.

IMG_4600

Anspråkslös och suddig kvällsfika-bild från någon vecka sedan. Nästa tips är råboll. Gjorde dem i min bästa köksapparat: matberedaren. Brukar köra typ hälften nötter/frön och hälften torkad frukt t ex russin, dadlar, fikon, aprikos eller plommon plus ett par skedar kokosfett (det ger bra konsistens och djup åt smaken), kryddor typ kardemumma och kanel och sen kan man ha i havregryn för att justera konsistensen. Ibland kan det vara bra att blötlägga nötter och frukt innan. Man får testa sig fram till vad man gillar. Glöm inte att ha i lite flingsalt!! Sen rulla i kokos eller kakao eller kanske sesamfrön. Världsbäst att ha i kylen och de håller länge. Om man vill fika något litet eller behöver ha med sig påväg till jobb eller i skolan. Eller på kvällen då.

Mitt sista tips har jag tyvärr ingen bild till men det är å andra sidan ganska lätt att föreställa sig. Mixa en banan med en matsked kokosfett och kanske två matskedar kakao och ha i en nypa med flingsalt. Lägg smeten i ett fint glas. Ställ det sen i frysen i ca 30 min eller en lite längre stund i kylen. Sen är det som bananchokladpudding. Jättegod!! Man kan ha på lite olika grejer typ lite sylt, jordnötssmör, granola, rostad kokos. Ja lite så vad man gillar och tycker är fint. Jag fick tipset av min kompis Viktoria i höstas och sen dess har jag nog gjort det minst en gång i veckan. Ibland till frukost men oftast som fika eller på kvällen när jag är lite hungrig. Bra kombo av gott och bra för kroppen.

Alltså bra redskap: matberedare och stavmixer. Ovärderliga!

Så det var lite om veganfika och mitt liv. Peace, love and vegetabilier till er så hörs vi snart igen!

3 kommentarer:

  1. Åh vad bra med sån här inspo... Föreställer mig att jag kommer baka mycket i nya lägenheten, vi får se hur det går! Kram

    SvaraRadera
  2. Håller med Julia, perfekt med lite fikainspiration både till nu och i höst. Också jättekul att du fått praktik! Det vill jag gärna veta mer om :)

    SvaraRadera
  3. ÅÅÅÅH du råkar inte ha receptet på de veganska kanelbullarna? Det verkar som om Martin Johanssons sida (http://paindemartin.se) är offline eller nåt... Det lät så gott med solrosfyllningen!

    SvaraRadera