måndag 6 juni 2016

Karin Wiberg på Dunkers

IMG_4297

I fredags var det sommarsol och utflyktsdag. Tog tåget till Helsingborg och gick på Dunkers Kulturshus. Älskar Dunkers! Det är för det första en väldigt härlig byggnad värd att se på i sig; ligger ett stenkast från Knutpunkten (aka Helsingborgs centralstation) alldeles vid vattnet och är stor och vit med något skeppslikt över sitt utseende. Det är Kim Utzon som ritat den, son till dansken Jörn Utzon som ritade operahuset i Sydney. Så vet ni det.

Och för det andra så är Dunkers även ett härligt kulturhus med skojiga, fina och lite udda utställningar brukar jag tycka. Den här gången var det Karin Wibergs lilla utställning som jag ville se. Den bestod av skulpturer, en slags byster, som komponerats ihop till en installation. De var så himla fina och uttrycksfulla. Den på bilden var  min favorit. Hade gärna visat fler men känns lite tråkigt för då kommer jag liksom spoila hela utställningen eftersom den var ganska liten, bara ett rum. Men åk dit och kika. Det är så värt det! Det var verkligen en stämningsfull utställning, nästan lite som att gå in i en kyrka. Vilsamt och andaktsfullt.

Sen finns det också just nu en kul familjebetonad utställning om Sven Nordqvist och hans skapande. Pettson & Findus, Mamma Mu, Nasse osv. Barnvänlig på många sätt. Men mysig även om man inte är barn men som jag växt upp med hans bilderböcker. Finns fina originalskisser och akvareller. Händer ju så mycket i alla bilder! Väldigt rolig utställning. Det tyckte en liten flicka också som glatt utbrast "Jag vill aldrig gå hem!!" till sin mamma vid entrén.

1 kommentar:

  1. Åh, vilket bra tips.
    Jag har aldig hört talas om det stället, men kommer besöka det nästa gång jag är i Skåne.
    Kram

    SvaraRadera