tisdag 31 maj 2016

Tillbaka till Märta T

Det var ju ett tag sen nu men jag skrev om Märta Tikkanen och hennes roman Århundradets kärlekssaga i ett lite hastigt yvigt inlägg. Då hade jag inte läst boken men det har jag nu. Förra veckan, gick ganska snabbt. Mäktigt verk! Språket är lite i gränslandet mellan prosa och poesi. Med breda penseldrag: den handlar om hur det är att vara kvinna i en kärleksrelation med en alkoholiserad man. Beskrivningar av tankar och nyanser, en slags avskalad essens som är min favoritgrej hos Märta Tikkanen. Hon är genial och verkligen viktig. Här har jag valt några utdrag som jag tycker beskriver och representerar henne och boken fint. Plus att man typ piper till när man läser dem.

mt4

Visar tydligt hur hon skriver med den feministiska linsen att se genom. Tycker avsnittet sätter fingret på hur kvinnor/tjejer/damer ofta tar det känslomässiga ansvaret i relationer och ackumulerar besvikelse med tiden medan mannen/killen/herren inte har en enda aning om det eller gör något åt det.

mt5

Handlar om hennes relation till skrivandet. Kände igen mig i allt och tyckte att det täckte upp mina egna funderingar jag haft kring den eviga frågan om inre motivation, meningen med saker, drivkraft. Ja ni vet det där.

mt6

Den här var så fin!! Starka känslor men med enkla och samtidigt stora ord. Väl formulerat om kärlek, jag tänker att det känns väldigt sant.

mt3

Och slutar med slutet. Om hur det är att vara stark men skör och också mycket om förståelse tänker jag; att det är bättre att viska till dem som har örat mot marken. Kanske man inte alltid ska förklara för alla utan välja dem som förstår rätt.

Alltså så glad att jag läste boken! Och mycket glad att jag tillslut fick ihop detta inlägg eftersom tekniken jobbade emot mig, alltså både datorn och mobilen, samt att jag har svårt att få saker gjort på internet eller överhuvudtaget egentligen. Börjar på något, gör det till hälften och gör sen något annat. Men nu tror jag det blir lite mer blogg framöver för har massor av grejer att skriva om. Det om det- unna er att ta av er tid att läsa Århundrates Kärlekssaga. Bra för själen! Puss

1 kommentar:

  1. Höll nästan andan när jag läste de här texterna... Så vackra!

    SvaraRadera