måndag 2 maj 2016

Egen basilika

IMG_4113  IMG_4115

Jag har en jättebra grej att dela med mig av till er! DIY: din egen ekologisk basilika. På ett enkelt, billigt och smidigt sätt. Man köper alltså bara en basilika i mataffären (den behöver ju inte vara eko men ja ni vet det är ju bra) och sen klipper man av några stjälkar. Sätt dem i en liten vas eller ett glas med kallt vatten nära fönstret. Sen efter några dagar kommer det små tunna vita rötter på stjälkarna. När rötterna har utvecklats ordentligt och blivit ett par centimeter långa så plantera över sticklingen i en liten kruka med jord. Inte svårare än så att utöka sin basilikasamling! Det som är kul nu när det blir finare väder är att det också går att plantera ut basilikan utomhus eller ställa ut sina krukor. Fast jag tror det får vänta ett litet tag till.

Jag har så många användningsområde för basilika; pimpar i stort sett alla typer av maträtter. En ostmacka med gurka blir dubbelt så bra med basilika på. Också perfekt ihop med jordgubbar. Ett annat tips är att köpa en ekollonvas (den på vänstra bilden) som är design av Estrid Ericsson. Det är en fin present, klassiker ifall man inte vet vad man ska köpa till någon man gillar som fyller år. Den är tillför att gro ekollon i, plus att den är sjukt snygg. Finns på Svenskt Tenn, webshop eller i butik i Stockholm.

Ok lycka till med kultiverandet!

 

2 kommentarer:

  1. Kanontips! Tack! Ska jag absolut göra!
    Kram Carina

    SvaraRadera
  2. Håller också på att plantera en massa nu, det är så fint ute på vår uteplats! Du får komma hit och hälsa på så vi kan byta växter med varandra : )

    SvaraRadera