tisdag 29 mars 2016

bananbröd och mandelkakor

IMG_3954 IMG_3955

Idag var jag hemma ledig efter påskens jobb på konstrunda. Har pratat och träffat SÅ mycket människor så kände att jag behövde göra något praktiskt och tyst idag. Hängde i köket hela förmiddagen. Bakade bananbröd pga superinspirerad av Julia. Jag är lite receptanarkist så jag hittade på lite efter hand. Och sorry för självgodheten men himmelskt!! Det är ju dessutom ganska nyttigt i min värld så vill dela med mig.

Gjorde också nöttoppar! Min älsklingskaka, favorit på jobbet om somrarna. Lite sega inne i och ren nötsmak. Men ja vi hade bara lite hasselnötter så jag tog mandel istället och la till lite kanel och apelsin. Använde mors mandelkvarn, det var så kul?? Den är jättefin i blå emalj, tror det är gammelfarmors gamla till och med. Good things last. När jag var klar satte jag mig i solen med brillor och läste bok, drack kaffe. Här kommer receptbeskrivningen i två delar:

BANANBRÖD (1 stort)

Mixa ihop med stavmixer: 3 mogna bananer, ca 1 dl äppelmos och ca 1/2 dl honung.

Smält 50 g smör tillsammans med lite kardemumma och kanel. Låt det svalna.

Rör i smöret tillsammans med 1 ägg i bananröran.

Häll också i 1 dl grovt mjöl (jag tog graham för vi hade det, tänker att fullkornsdinkel eller annat funkar lika bra), 3 dl vetemjöl, en stor näve valnötter som du hackar lite, ca 1/2 dl blå birkes (alltså frön som finns på frallor), en liten nypa flingsalt och viktigt: 1/2 tsk bikarbonat och 2 tsk bakpulver.

Blanda allt till en jämn smet. Häll i en brödform eller sockerkaksform som du preppar med smör och birkesfrön. Strö lite på toppen också, jag tog lite havregryn med. Sen baka i ugn, 200 grader, ca 20-30 min. Kolla med en sticka eller gaffel så det inte är geggigt i mitten.

Jag käkade mitt med jordnötssmör på. Tänker att det är ett bra fikabröd eller som frukost.

MANDELTOPPAR (ca 15 st)

Kör 200 g mandel (jag hade lite hasselnötter som jag blandade med) i matberedare eller mal det i en mandelkvarn om du nu äger en sådan eller lyckats ärva/loppa en.

Smält 50 g smör som du låter svalna och blandar i tillsammans med 1 ägg, 1 dl råsocker, 2 tsk kanel och skalet från en apelsin.

Blanda det väl, går bra med händerna. Forma sen 15 bollar och tryck i en hel mandel i varje. Grädda ca 15-20 min i 175 grader. Håll koll så de inte blir för hårda (men de ska få lite färg).

 

Så nu har jag bra vardagsfika för ett tag framöver! Älskar eftermiddagsfika, måste ha kaffe. Dessa grejerna funkar för det tycker jag: lite söta men ändå med nyttiga bra grejer i.

2 kommentarer:

  1. Åh vad bra med variationer på recept! Sugen på att baka ännu mer till helgen... (:

    SvaraRadera
  2. Jag älskar bananbröd, men har inte bakat några på hur många år som helst..känns som att det är dags nu..

    SvaraRadera