söndag 21 februari 2016

Linsstroggi

IMG_3668

 
Söndagshej! Vilken ljuvlig dag det är; sol och vårtemp. Är hos ma och pa över helgen, tar det lugnt osv. I veckan gjorde jag en en sås som blev så god, självbelåtet nöjd alltså. Tänkte att det skulle vara som en veggovariant på köttfärssås med den slutade som något närmare i smak med korvstroganof (älskar det fö). Så tänkte att om mitt hittepå kan glädja någon annan som vill göra en stroggi utan falukorv så är det härligt. Här är receptet! Mängderna är på en höft och det är inte jättenoga med millimetrarna, man får smaka sig fram efter hand. Gjorde alltså såhär:

Stekte- 1 finhackad gul lök, 2 klyftor finhackad vitlök, 3-4 soltorkade tomater (hackade) samt citronzest och torkad basilika, svartpeppar och salt. I rapsolja (om det spelar roll) på låg värme tills det blev mjukt och kryddorna fått blomma ut. Tillsatte ca 2 msk tomatpuré och 1 msk honung. Sen 1,5 dl torkade röda linser plus en paket krossade tomater och en gnutta vatten, 1/2 dl kanske. Lät det koka så att linserna mjuknade lite men inte kokade sönder, tog ungefär en kvart. (Häll på lite extra vatten om det ser grötigt ut) När linserna var lagom i konsistens (lite lite hårda fortfarande) hällde jag i ca 2 dl grädde (ta tex havregrädde eller liknande om du vill ha veganskt) och lät det koka upp en gång till. Här tänker jag att man också kan justera själv, ha i mer/mindre grädde beroende på vilken konsistens såsen har och vad man gillar. Smaka av och justera med salt/honung/peppar vad som nu behövs! Ta i med kryddning är alltid mitt bästa tips.

Sen var såsen klar! Jag käkade den med pasta, riven parmesan, rostade pumpakärnor och ett par nävar ruccola. Se bild. Men tänker att den kommer funka superbra till ris och typ kokta morötter, som till vanlig korvstroggi. Mycket tillbehör är alltid bra.

Nu har jag löst er MEATFREE MONDAY!! Njut av sista helgen och tanka med sol och mat inför ny vecka!

2 kommentarer:

  1. Tack för receptet, det ser jättegott ut.
    Jag har en stor linsgryta i kylen och min "hemliga" krydda i den är kanel..

    SvaraRadera
  2. Härligt! Älskar kanel, ska ha i det nästa gång :)

    SvaraRadera