måndag 28 september 2015

Portugal

Gud vad ni tjatar!! Därför kommer här ett litet resereportage om när jag var i Portugal för lite mer än en månad sen. Det var min första gång i landet och jag blev inte besviken. Härlig plats ur många olika perspektiv. Tänker att jag ska försöka berätta om det jag tyckte bäst om i en inte alltför stökig röra plus visa er de finaste bilderna!
Här bodde vi! Mysig lägenhet som var del i ett hus. Det var högt i tak och stuckatur. Mycket böcker och speglar och luktade som yogastudio.

Detta är en sallad som jag lagade i det minimala köket med mycket spartansk utrustning!! Ställde den iallafall på det skitsnygga kakelgolvet på uteplatsen. Där fanns också ett avokadoträd. Avokadoträd.

Sanna fyllde år, 21 år!! Vi köpte gofrukost som vi åt utomhus. Kakan hette pastel de nata; en frasig smördegsform med vaniljcitronkräm i. Smakar lite som pannkakor och är ljuvliga!

Detta är i orten som vi bodde, Cascais. En liten stad vid havet ca 30 minuters tågresa från Lissabon.

Vi åkte till Lissabon- fint kakel på alla hus!!

Detta är Sanna på sin födelsedag! Så gulli 

En dag åkte vi till Moderna museet i Belem som är en stadsdel i utkanten av Lissabon. Det var väl värt dels pga den jättehärliga byggnaden men också såklart den moderna konsten. Blev väldigt exalterad över ett par skulpturer som hade små ben(!!!) och det var bra pedagogiskt indelat i olika stilinriktningar. Högsta poäng till innergården också för bra jobbat med färgglada segeldukar och sprutande vatten. Barnen var glada!! Se bild. 

Sen gick vi typ orimligt länge för att komma till ett hipstrigt litet butiksområde som huserade i ombyggda industrilokaler under bron i Lissabon. Jag behövde fika. Området fick inte lika höga poäng som innergården på moderna men det var ju å andra sidan söndag så inte prime time. Det var iallafall god kaka och supermysigt snyggt hang-out utomhus. *Rustika bord*. Pappi och Sanna tar igen sig med kaffe.

På vägen dit passerade vi denna restaurante där det satt en ensam gubbe <3

Vi gick också runt lite i en botanisk trädgård där de hade påfåglar som gick fritt runt. Det var inte så välvårdat men eftersom välvårdat är överskattat så gjorde det inte så mycket. Här är fina krukor som jag tyckte var viktiga att fotografera.

Nu blev det inte så sammanhängande men: Portugal- NICE!! Så bra väder också, varmt och sol med friska vindar. Vi var på en dagsutflykt i en UNESCO-stämplad by som hette Sintra där det var massa slott och turister. Jättetrångt och jobbigt fast fint. Tog inte så mycket bilder där. Jag och Sanna levde lite och bokade surflektion. Kring Lissabon är det tydligen världens bästa surfstränder?? Det var lite väl bra vågor den dagen vi surfade det var ganska tungt för oss nybörjare. Men roligt! Hade träningsvärk i exakt hela kroppen efteråt så vaknade varenda gång jag vände mig om i sängen hehe. 

Bra betyg fick också deras russinbröd, badstränder och markläggning (roliga mönster och stor variation).

Om man vill fördjupa sig så finns podcasten STADEN som gjort ett helt avsnitt bara om Lissabon. Det är t ex Europas näst mest suburbaniserade stad med många övergivna förfallna byggnader. Varför får ni veta ifall ni lyssnar ok.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar