måndag 5 januari 2015

Keep it keep it keep it going


Jag tänkte att jag skulle skriva om årsskiftet. På nyårsafton satte jag mig och skulle skriva om året som gick men det blev en text om förintelsen. Det blev iallafall någonting men inte det det skulle. Så tänkte give it a go och nu sitter jag här: börjar om. Textmässigt men inte med livet. Tror inte på nystarter med höga ambitioner. Det beror nog på att jag är en person med långa transportsträckor, iallafall känslomässigt och när jag ska ändra på grejer. Jag slutar och börjar långsamt kan man säga. Så är jag.

Förra året var ett bra år för mig tror jag. Började med att vara ledig eftersom jag slutade jobbet vid nyår och hoppade på skolan igen till vårterminen. Hade grupprojekt och åkte till Hamburg. Skrev min kandidatuppsats vilket var nice. Gillade att känna mig lite frilansig, fram tills veckan innan deadline när den ökända prestationsångesten kom. Det här kan ju vara bra eller så kan det vara en kräka. En sak jag lärt mig är att det kvittar vilken kvalitet grejen jag pysslar med har, den där oron kommer ändå alltid när jag blir tvungen att lämna ifrån mig någonting. Utanför skolan hann jag med att hälsa på Sanna i Köln. Blev mycket kaffe och vi promenerade runt runt och gick på museum och i affärer. Varje gång jag åker till Tyskland gillar jag det mer och mer, oh so lovely och lite mystöntigt men samtidigt hipster. Tidigt på året gick jag med i en tjejjour. Så himla bra på alla håll. Hade längtat efter att få känna att jag gör något viktigt utöver det som rör den egna personen. Insikten om att bara ge en stund av lyssnande till någon kan vara så värdefullt gör att jag känner mig hoppfull. Har cyklat hem genom stan glad många gånger under året till följd av detta. Och så många bra och kloka tjejer. Att man får prata igenom viktiga grejer. Hjärtat fladdrar!!

Sommar sen då. Alltså låter ju skitlöjligt men kände mig så sund denna sommar. Blev vegetarian (okej inte riktigt, bearbetar fortfarande fisken), uppe tidigt, sov ordentligt, sprang mycket och var ute i naturen jämt. Jobbade 6.30-13.30 sex dar i veckan typ hela sommaren. Bor nära havet och eftersom vädret var himmelskt varje dag så var jag ute, badade, solade och blev brun. Brun inte bara för att vara mig utan även i allmänhet vilket aldrig hänt förut. Åkte också till Grekland med familjen i slutet av sommaren. Så kul! Vi körde mycket bil, vilket jag älskar, plus åt så sjukt god mat. Också bra kaffe och fina sandaler. Kände mig stark och glad denna sommar, bästa sedan lågstadiesommarloven. Det var mycket här och nu och ingen annanstans.

Hösten blev den som skulle varit fast ett år senare. Gladare och med mer energi. Började skolan och så tacksam att jag fick göra det ihop med Annso min partner in crime. Vi var bästa pluggparet. Började i en ny klass. Projekterade oss i mål i världens noggrannaste och petigaste kurs plus pluggade träd på vinterkvist. Terminen var på det hela ganska arbetsam men kämpade på bra och det gick över förväntan (mitt mål var klara av). Tyckte också att det var himla kul! Gillade att hålla på med detaljer och fick lite aha-insikter emellanåt. Hösten gick också åt till att jobba en del på galleriet så var hemma hos mina föräldrar ganska mycket vilket var mysigt. Vardaglig och lite skönt lunkig period.

Sen blev det ju jul och nyår och det har jag skrivit om. Överlag kan sägas att det blev mycket böcker, poddar och musik under 2014. Utvidgade mig ganska mycket där tror jag. Också mycket frustration i detta år. Periodvis har jag känt mig lite handfallen med en dos västvärldsångest. Skämset över att vara svensk och lyckligt lottad. Tyckt att världen är ett fult hus byggd på en rutten grund. Inte velat handla mat eller kläder för att hur jag än väljer är det skit och att någon annan alltid får betala på något sätt. Lipat över SD, våldtagna kvinnor i krigets Kongo, sjuka ideal, prestige och pengar, makt och orättvisor. Världen har känts förljugen och orimlig. Typ att allt går bakåt. Hoppas på framåt mera 2015. Och ska försöka att inte ta saker så personligt. Fast jag tror ändå på att ta det lite personligt, annars händer ju inget.

Sammantaget alltså bra år 2014. Min mest lyssnade låt var Not a perfect day med Mando Diao, eeeh lite deppigt så kanske inte så representativ låt men så fin och bra. Alla horoskop jag läst säger att 2015 blir bra för en vädur som jag. Tror på det och att allt skruvas upp ett steg till i graderna. Då blir jag glad. Lyckliga stjärnan, tack på förhand!

1 kommentar: