lördag 31 januari 2015

Bra mat


En grej som känns kul är att det verkar bli mer och mer fart i matpratet och ifrågasättandet av hur och vad vi (aka rika delen av världen) köper, lagar och äter. Mycket veggosidor i mattidningar, larm om gifter i mat som man måste undvika och så vidare. Försäljning av ekomat ökar och det verkar medvetenheten också göra. Vilket känns lite kul och hoppfullt. Har ju funderat över det här fram och tillbaka under väldigt länge och försöker hela tiden jobba på att äta bra mot mig själv, djur och natur. Jag tycker att jag blivit bättre på det och samtidigt tyckt att det varit roligt. Maten blir liksom bättre och godare när jag känner att jag valt bra. Känt mig piggare och gladare och ja när man äter nyttigt så gör det faktiskt skillnad. Lite klyschigt men sanning som man tydligen måste uppleva för att verkligen förstå att det är så. Samvetet blir bättre också.

Försöker att i så stor utsträckning jag kan köpa ekomat. Mindre gift i maten och i naturen och snällare mot dem som jobbar med produktionen. Känns också kul att försöka använda det som produceras här i Sverige och då behöver det samtidigt inte skickas långt med transport. Jag tycker generellt inte att ekologiskt är mycket dyrare än sk vanlig mat. Har hela tiden ökat min andel ekovaror men inte matkostnaden, isåfall marginellt. Ett sätt som jag tycker är bra att tänka på (om man nu tycker att ekomat är för dyrt) är att man kollar vilka sådana varor som är billiga t ex kikärtor och morötter och tänker ut någon maträtt där det är huvudingrediensen och då blir liksom maten till stor del ekologisk. Istället för att man bara "idag ska jag äta tacos" och går till affären och ska handla köttfärs, bröd, sås och krydda plus grönsaker ekologiskt och upptäcker att det blir skitdyrt. Man får alltså typ tänka tvärtemot; gå in i affären eller kolla reklambladet, se vad man hittar och sen laga mat efter det. Och slopar man kött så blir livet genast mycket billigare. En grej som är win med att inte äta kött är att det man handlar inte kostar så mycket. Så det går att testa lite nya dyrare och lyxiga grejer som man kanske inte hade testat annat. Jag köper exempelvis mer nötter nu än förut och har alltid mycket mat hemma vilket också gör att jag blir mer peppad på att laga mat.

Annan grej som är bra är att peppa sig med bloggar som Green Kitchen Stories och Gröna Skafferiet. Båda är lite sådär ät rent, nyttigt och snällt mot alla. Pinterest har jag också som matinspo. Plockar oftast inte recept därifrån utan kollar på en bild och sen lagar mat utifrån den. Här är min matmapp.

En annan grej som jag lärt mig är att det blir roligare om man litar på sig själv och gör så som man tycker känns bra och rätt. Det mesta man gör blir mat som går att äta, nästan aldrig blir det äckligt som måste kastas. Alla måste ju göra mat så man kommer ju förr eller senare upp i sina tio tusen timmar. Jag tror man ska strunta i regler och slava under recept och bygga upp sin egen känsla och då får man mer inspiration och pepp också. Talking from experience. Och saknas inspirationen behöver man inte alltid laga maten utan kan blanda olika nyttiga goda grejer i en skål och äta det. Därför är det bra att ha mycket mat hemma tycker jag. Tycker också att kryddor är A och O och vill ha många och goda kryddor. Känns nu som om jag hittat min egna repetoar beståendes av mina favoriter kummin, oregano, kanel, kardemumma, paprikapulver, vitlök och citron. Har också snurrat in på citron och honung som smaksättare. Det är roligt att blåsa på med mycket kryddor och blanda oväntat. Gjorde paj med oregano i skalet och det var kul och gott. Om man vill bli bättre på att tänka kring mat allmänt och kryddor i synnerhet så är Lotta Lundgrens bok Tio lektioner i matlagning världens bästa. Läste den och sedan dess har jag slutat vara receptlojal utan plockar bara det jag tycker är bra plus blivit mer peppad att laga mat på mitt eget sätt. Dessutom är hon en topp-tio-idol och skriver väldigt underhållande.

Så matmässigt just nu känns det ganska kul! Har i veckan ätit life-saver-avocadopasta (skrivit om den här) och gjort en god ljummen sallad med potatis, gröna linser, svamp, ruccola och dijonsenap. Äter också goa soppor med bröd till och bollar a la raw food.

Så, ett något virrigt inlägg om mat och så. Önskar alla glad helg och glöm inte att allt blir godare med rostade frön på! Puss

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar