onsdag 27 augusti 2014

Smörgåstårta utan gammal leverpastej


För ett tag sedan gjorde jag min första smörgåstårta någonsin. Det blev liksom två rekord i ett för den var dessutom vegetarisk och det har jag aldrig ätit innan. Det kan dessutom vara den godaste smörgåstårta jag ätit (mvh mycket självgod). Since jag har hittat på receptet i mitt eget huvud och det är ett antal veckor sedan jag gjorde det så ber jag er ha överseende med eventuella luddiga mått- och mängdangivelser.

Vi tar det i lite olika steg eftersom det kräver lite pill, tålamod och planering.

BRÖD: Om man inte har som lyx att ha en jobbkompis som heter Ingvar som bakar det till en så går det nog bra med typ landgångsbröd som jag tror går att beställa eller köpa i vanlig mataffär. Annars tror jag det funkar med lite tjockare rostbröd, polarkakor (om man vill göra en liten) eller Hönökaka. Det ska iallafall vara i fyra lager så att det får plats tre fyllningar emellan.

FYLLNING:
1: Understa lagret består av två auberginer som man skivar ganska tunnt och steker i smör med salt och peppar. Låt dem svalna. Blanda en paket fetaost 150 g med pressad vitlök, ett par skedar crème fraiche, salt och peppar. Det ska bli som en röra som går att bred ut men samtidigt inte vara för lös.
Bred ett tunnt lager philadelphiaost på understa brödlagret, bred på fetaostgeggan och lägg ut auberginskivorna i ett jämt lager.  Spara några auberginskivor till garnering!

2: Gör en god hoummos! (Eller köp om du inte pallar, det är också okej) Jag gjorde min favvo från Anna Bergenströms kokbok.

3: Ungsrosta tre röda paprikor (bara att dela och ställa med skalet uppåt på en plåt i ugnen i typ 20 min). När de svalnat och du pillat bort skalet så skär dem i små små strimlor. Blanda strimlorna med ett par skedar crème fraiche och lite philadelphiaost samt lite hackad färsk oregano. Salt och peppar. Samma här: det ska gå att breda ut fyllningen lätt men den ska liksom inte rinna för då blir det blött och tråkigt.

ÖVERST: När du lagt på sista lagret bröd så kan du blanda philadelphia med crème fraiche så det blir smidigt och sen lägga på ett lager både överst och på sidorna. Sen är det fri lek; dekorera precis som du vill! Jag sparade aubergin och gjorde små "rosor" som jag satte i mitten. Sedan varvade jag tomat, gurka och gröna syrliga äppelskivor. Yttre varvet är gurka och citron. Sen runt om satte jag salladsblad. Plus att jag gjorde en liten konstnärlig oregano-installation så att det skulle bli lite snirkligt och kul.

Sen var det inte mer med det. Det blev typ 10-12 bitar av min eftersom det var ett ganska stort bröd. Ni får känna efter hur mycket fyllning som känns rimligt till ert bröd. Går ju dessutom att göra den i liten variant så det är bara till att anpassa.

Hoppas det kommer någon till nytta! PUSS
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar