tisdag 8 juli 2014

Poddar jag älskar: Kronologen

Nu när jag har mycket ledig tid, fint väder och promenerar så tycker jag om att lyssna på podcasts. Ökningen av min lyssningsradar går ganska sakta men nyligen så hittade jag Kronologen från Musikguiden i P3. Älskar ju annars Musikguiden, särskilt när det är goa gästredaktörer. Kronologen har konceptet kronologi. En känd svensk musiker blir intervjuad om sitt musikliv. De börjar från början och slutar vid presens, nu. Fungerar bra med mina promenader som liksom programmet ofta är ca 40 min (min bästa runda). Så när jag går hemifrån är det i början av deras karriär och sen när jag kommer hem är de framme vid nu.

Älskar att få veta allt om olika musiker. Gillar musik som grej att lyssna på men när jag börjar gilla någon artist så vill jag veta mer, gräva och förstå hur de tänker, känner och är. Hur det kommer sig att de skriver, spelar och sjunger som de gör. Inte bara musiken som produkt utan hela processen bakom och konstnärskapet. Tycker att det blir en extra dimension i lyssnandet då. Jag fattar lite bättre. Antar att det har att göra med någon identifikationsgrej, jag kan känna med i saker de skriver/sjunger om. Tänker att om jag inte får veta mer att det är lite som att bara titta på en tavla på väggen. Bara när man kollar på den får man någon typ av direkt upplevelse men sen är det som att det stannar lite (vilket inte ska underskattas eftersom det kan vara nice i sig). Om man sen får veta något om konstnären och tankarna bakom bilden kan upplevelsen liksom lägga sig till rätta. Så tycker jag att det är med musik för mig: lyssna, sen research och lyssna igen. Men jag vill lyssna själv först och sen vill jag veta mer. Det tycker jag är viktigt.

Om någon känner som jag och råkar gilla Nina Persson så finns det ett special-Värvet där hon pratar typ en och en halv timme om sin soloskiva. När det kom ut var det julafton plus födelsedag på min reaktion. Tips!!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar