torsdag 8 november 2012

Lite konsumtionsfilosofi

När jag börjar fundera på konsumtion blir jag lätt yr i huvudet och mår lite dåligt. Egentligen har jag kanske inte anledning att må dåligt över det; har inga sjuka shoppingbehov, kastar inte saker om det inte är absolut nödvändigt osv. Dessutom så känner jag ingen lust att handla när jag har snålt om pengar, vilket är ganska ofta när man är student. Man får helt enkelt använda de saker man har och ibland klara sig utan saker man egentligen skulle behöva. Man överlever liksom ändå. Men ändå väcker ordet konsumtion lite lätt obehag och dåligt samvete hos mig. Jag känner ett behov av att definiera för mig själv var jag står i förhållande till allt det där. Man kan ju se på saken från lite olika vinklar och för att göra det lite lättare delar jag upp det i tre områden eller perspektiv:

1. Ekonomiskt perspektiv. Den här delen känner jag att jag har ganska bra koll på. Jag har respekt för pengar. Jag klarar av det här med plus och minus. Förstår att jag måste köpa det viktigaste först. Är inte direkt någon Lyxfällan-person som skulle köpa dyra handväskor och sedan gömma räkningarna under mattan. Tycker att jag besitter ett logiskt ekonomiskt tänk. Tar hand om det jag har och funderar innan jag köper något nytt.

2. Miljöperspektivet. Det är nog här den mesta ångesten bor. Har ganska djupt rotat ett miljötänk och kan känna mig lite deppig när det pratas om klimatförändringar, skogsskövling, giftspridning och avfallsdumpning. Allt det som vi orsakar. Att inse att man själv är en del i detta kan kännas betungande. För den sakens skull tycker jag inte att man ska sluta tänka på det. Nej snarare vill jag försöka göra det bästa av det, eller iallafall så gott jag kan. Försöker handla ekologiskt och välja medvetet vad gäller mat. När det gäller skor, kläder och andra saker tänker jag att jag ska försöka göra så bra val som möjligt. Köpa det jag behöver och inte gå in på H&M och bara hoppsan få med sig sju plagg som sedan hänger i garderoben med prislappen på tills man glömt bort dem. Men just här så kan det ändå bli en konflikt i mig eftersom jag inte behöver det jag köper. För vad behöver man egentligen när man bor i ett I-land, har mat på bordet, kläder att ha på sig och tak över huvudet? 

3. Lyckoperspektivet. Jag vill inte vara beroende av konsumtion för att kunna vara lycklig. Vill inte att shopping ska vara en hobby eller ett sätt att fördriva tid. När jag köper något ska det vara något jag verkligen vill ha. Då gör det mig glad. De saker jag köpt som jag känt mest glädje över är de som kostat lite mer och som jag gått och funderat på att köpa under en längre tid. Då har jag använt sakerna mycket och känt att jag gjort ett bra köp. Det är så jag vill att det ska vara. Så försöker eftersträva det; om jag inte känner starkt i affären att jag vill ha grejen så är det inte meningen. Då ska jag inte köpa det. 

Så slutsatsen är att jag nog bara vill köpa grejer som verkligen betyder något för mig. Som jag starkt känner att jag vill ha och kommer använda. Tror det är bra både ur ekonomisk, miljömässig och känslomässig synvinkel. Jag vill inte äga ett berg av grejer, tänker att det kan bli lite tungt i längden. Det är ju inget kul att drunkna i sina tillhörigheter. Dessutom vill jag inte lämna efter mig massa sopor för det känns aningen oglamoröst. Vill inte vara en del av slit- och slängsamhället. 

Tänker att det ändå är ett bra förhållningssätt för mig. Så även om jag i framtiden kommer att få mer pengar (det kommer ju en dag då jag ska börja jobba) så vill jag inte köpa på mig massa saker. Jag vill inte byta ut köket vartannat år eller köpa en ny TV bara för att det råkat komma en modell som är mer avancerad än den jag har. Nej jag tänker att när jag har mer pengar vill jag kunna köpa saker som är av bra kvalitet även om de kostar lite mer, göra bra val i mataffären, resa om jag vill, kunna köpa mig ett hus på ett ställe jag vill bo samt känna att jag inte behöver oroa mig för min ekonomi, någon sorts trygghet liksom. Jag hoppas att det blir så.

Kom att tänka på detta när jag såg andra avsnittet av Jakten på det perfekta livet som handlade om shopping. Tänker på det emellanåt annars också och därför känns det skönt att räta ut det röriga lite här på bloggen idag. Om det är någon som känner samma eller kanske helt tvärtemot så skriv gärna en kommentar för jag känner att det är bra att få lite input från andra och diskutera sånthär!

Det var det om det.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar